2017 10è aniversari del nostre centre



Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904


Ostomia "Normalitzar una situació normal"


Ostomia “Normalitzar una situació normal”

Li explicava a un amic, “dema participaré a l’Hospital de Bellvitge en la II Jornada del dia mundial de l’Ostomia que organitza la Fundació Oncolliga i L’Associo Catalana de Pacients Ostomitzats (ACO)” Al cap d’una estona em va confesar que havia hagut de mirar a Google que era una ostomia. Una ostomia no és més que un forat que es fa a la paret abdominal d’algunes persones, al que s’hi incorpora una bossa per poder evacuar quan, pel motiu que sigui, no poden fer-ho per d’anus.

Malgrat el gran número de persones Ostomitzades que hi ha (11.000 a Catalunya) encara segueix sent una gran desconeguda. De fet, aquest ha estat un dels temes que s’han tractat a la jornada. La psicòloga Anna Sanglés, primera ponent, ha explicat que “molts joves ostomitzats no ho comparteixen perquè anticipen que altres joves no ho comprendran. Tampoc ho expliquen a la feina perquè, la mateixa incomprensió, fa pensar que poden agafar més baixes”

Joan Solé, soci d’ACO i participant a la taula rodona a dit: “Jo porto una vida normal” Potser aconseguir-ho no ha estat fàcil, perquè quan et donen el diagnòstic s’aparca la vida per dedicar-se a la curació. Un temps on sempre s’està esperant alguna cosa. S’espera una visita la metge o l’operació o el resultat de l’operació. S’espera els resultats d’una analítica o d’una biòpsia. S’espera que la medicació funcioni i que s’acabi (d’una vegada!) el tractament. S’espera que la infermera osteoterapeuta ensenyi com s’ha de posar la bossa, gràcies a la qual, es podrà portar la vida normal.

Un cop superada la crisis (o la malaltia) ja es vol tornar a recuperar la vida. Però el cos ha canviat i s’haurà d’assimilar per poder s’hi adaptar. En aquest procés les ostomies tenen un agreujant, perquè, tal i com ha dit la psicooncologa Patricia Martí, també ponent de la jornada, a diferència d’altres intervencions quirúrgiques en l’ostomia, el canvi no és tant sols estètic, sinó que també es funcional. Pot aparèixer la por. Com anirà a partir d’ara la feina? Què fer en cas de fugues de la bosa? Dir-ho o no als companys? Com anirà amb la parella? O, quan trobi parella, quin és el millor moment per dir-ho?

Quan es té parella i aquesta ha sabut acompanyar durant aquest temps a l’afectat, després de l’ostomia, hi haurà un temps per l’assimilació que, fins i tot, millora la relació. Però si no es percep l’acompanyament de la parella, serà més difícil adaptar-s’hi.

La por a la intimitat es una de les pors més grans que hi ha. De fet, la psicòloga. Anna Sanglés ha explicat que un 65% de les persones patien una manca desig sexual. No és estrany, el desig és del tot incompatible amb la por, per tant, fins que no es superi no es restablirà la libido.

Però, potser, el més important de la Jornada, ha estat veure que les persones ostomitzades que explicaven la seva experiència, després de superar tot el que aquí he comentat si que tenen una vida normal.
 
3 d'octubre de 2015, dia mundial de l'ostomia

Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.

Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.

Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre

Psicologia infantil:

Ivette Costa


Psicologia general Sanitaria:

Carme Serret



Coaching:

Olga Hernandez




AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta