2017 10è aniversari del nostre centre



Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904


Gelosia i relacions de parella

La gelosia és un estat emotiu ansiós que es caracteritza per la por desmesurada de perdre el que es creu que es posseeix. En el cas de les relacions sentimentals, veure a la parella com una propietat.

En l’àmbit sentimental, la nostra societat, les nostres pel•lícules i les nostres cançons obliden que no es pot posseir una persona. Afirmacions com “sense tu no viuré” “tu ho ets tot per mi” “tu ets la meva vida”, frases que quan s’escolten es prenen com una proba d’amor, però què poden amagar un xantatge emocional. Prendre’ns aquestes afirmacions al peu de la lletra, és una hipoteca. Quan algú accepta ser la vida d’una altra persona passa a dependre d’ella. Cau en mans d’una persona gelosa.
La por a una possible pèrdua de la parella es considera normal. El que diferència la gelosia patològica de la por normal és el fet que es deguin a una causa justificada o injustificada. Tot i que en teoria és fàcil d’explicar la diferència entre por normal i gelosia, en la pràctica a la persona gelosa patològica li costa més, ja que creu que el que fa i el que sent es normal i justificable.

Michel De Montaigne, filòsof i polític francès del renaixement, afirmava què: “de totes les malalties del esperit, la gelosia, és la que té més coses que li serveixen d’aliment i cap que li serveix de remei.”

De fet, la persona gelosa es passa la vida buscant probes que li demostrin que té raó i si no les troba, les torna a buscar i si tampoc les troba, les inventa. La gelosia provoca dolor i encarrila la imaginació en una direcció equivocada i nociva. A partir d’aquí comença el gran dilema de la persona gelosa, per una banda vol que es confirmin les seves pitjors sospites i per l’altra que es demostri que no són certes.

Sovint, es pensa que la gelosia és una demostració d’amor. Però el que provoca la conducta gelosa, no és l’amor sinó la inseguretat de qui la pateix. Per algú amb l’autoestima baixa qualsevol altra persona és considerada com un rival.

Les persones geloses, a més de tenir reaccions emocionals negatives, tenen una necessitat d’estimació exagerada i una demanda continua d’aprovació. La persona gelosa vol ser estimada incondicionalment i qualsevol canvi en el context de la parella pot ser el motiu d’una reacció de gelosia ja que al no poder controlar els sentiments de la parella la persona es torna cada vegada més insegura.

A llarg termini, els interrogatoris, el control de telèfons mòbils i correu electrònic, són cada vegada més freqüents i la vida per la persona controlada pot arribar a ser un “infern”.

La persona controlada per una persona gelosa, pot pensar que és el que ella fa el que provoca la gelosia de la parella i moltes vegades modifica la seva conducta. Per exemple, deixa de veure les seves amistats, deixa de fer segons quines activitats i deixa de freqüentar amb membres de la seva família. Però el verdader problema és la inseguretat i baixa autoestima de la persona gelosa. I, és que és difícil confiar amb l’altre quan no es confia amb un mateix.

Recordo una pacient que deia que no tenia facebook per no provocar conflictes amb la seva parella.

http://www.catradio.cat/audio/613897/Lofici-de-viure-Quan-es-patologica-la-gelosia

Matilde Segura. Psicòloga, terapeuta familiar i de parella

Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.

Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.

Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre

Psicologia infantil:

Ivette Costa


Psicologia general Sanitaria:

Carme Serret



Coaching:

Olga Hernandez




AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta