2017 10è aniversari del nostre centre



Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904


Vampirs emocionals. La paràbola de la granota


Si posem una granota en una olla d'aigua molt calenta immediatament marxa. Però si posem la granota amb l’aigua a temperatura ambient i posem l’olla al foc, es queda traquil.la. Quan la temperatura s'eleva de 21 a 26 graus, la granota no fa res, i fins i tot sembla passar-ho bé. A mesura que la temperatura augmenta, la granota està cada vegada més atordida, i finalment no està en condicions de sortir de l'olla
Tot i que res ho impedeix, la granota es queda allà fins a la mor. Perquè el seu aparell intern per detectar amenaces a la supervivència està preparat per a canvis sobtats del medi ambient, no per canvis lents i graduals.
La paràbola de la granota serveix per entendre perquè algunes persones no s’allunyen dels vampirs emocionals malgrat la evidència d’un maltractament.

Els Vampirs emocionals, mai actuen de cop, sempre de mica en mica. 

Isabel Clara Simó ho explica en el llibre T’imagines la vida sense ell?
“...Vas pel carrer i ell diu, no, per a aquí no, anem per Consell de Cent. I li dius per què, si per Diputació és més ràpid? Però et dius, per què discutir, no val la pena. No té importància i cedeixes..... Et diu que s’ha de dormir amb la finestra oberta, que es més sa. Tu no pots dormir així i ell assegura que ja t’hi acostumaràs. I et dius, bé, tant se val. S’ha de conviure, no?. Que la clau ha d’estar posada al pany per dins? Doncs no té importància. De mica en mica t’ofegues, et quedes sense territori et fa por prendre qualsevol decisió per trivial que sigui....”

En l’entorn laboral, un vampir emocional és algú que enveja alguna qualitat d’una altra persona. La simpatia, la capacitat de treball, etc.  
            Els vampirs del món laboral manipulen informació i comunicació, qüestionen la feina de la "victima",  mantenint-la en situació d’ambigüitat. És probable que en un primer moment la persona no noti que li estan “xuclant energia” i pensi que realment no està treballant o actuant tal com cal, i  comença a treballar més i amb més tensió, per la qual cosa serà més probable que cometi errades. Errades que el vampir aprofitarà per demostrar que realment no està fent la feina tal i com s’ha de fer.
            Quan algú cau en les “urpes” del vampir, es possible que intenti explicar el que li passa als que l’envolten, però massa sovint la resposta que tindrà és: “Deixeu corre” “No li facis cas” “Fes la teva feina i passa de tot”, Etc.
            Si a la víctima, tots li diuen que s’agafa les coses massa a la tremenda pot ser que vagi al metge a explicar-li que últimament té molta feina i està estressat. I pot ser que el metge li prescrigui algun ansiolític i, d’aquesta manera podrà “seguir aguant els atacs sense patir”          
Aquests vampirs, sense transgredir la llei converteixen el dia de les persones que els envolten en un autèntic infern. No hi ha cops,  ni tant sols crists. Tot i que si no s’hi posa remei, amb el temps arriben primer els crits, després els cops i després....qui sap? Però la víctima, de la mateixa manera que la granota no pot allunyar-se de l’aigua que vull, tampoc li queden forces per allunyar-se del seu vampir perquè aquest ja li ha xuclat l’energia de mica en mica.
            La relació amb un vampir emocional, no és un conflicte entre persones, els conflictes tenen solució. Però el vampir actua per gelosia o per inseguretat  i vol “acabar” amb la víctima. No hi ha solució, cal marxar de la situació com abans millor. Com més es trigui, menys energia queda i més difícil es marxar.  

Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.

Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.

Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre

Psicologia infantil:

Ivette Costa


Psicologia general Sanitaria:

Carme Serret



Coaching:

Olga Hernandez




AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta