2017 10è aniversari del nostre centre



Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904


No m’he separat, m’han deixat




 
Què puc fer per deixar d’estimar a qui ja no m’estima? Aquesta és la pregunta que es fan alguns éssers quan la persona amb qui compartien la vida decideix acabar la relació. Desgraciadament no té resposta perquè de la mateixa manera que estimar no és un fet voluntari deixar d’estimar tampoc no ho és. I aquest és, de vegades, el problema, haver-se de separar malgrat seguir estimant.
El trencament d’una parella no és només el final d’una relació, sovint implica també canvis de residència, d’amics, d’activitats, de costums o una reducció del temps que es passa amb els fills. Els canvis sempre afecten però són molt pitjors quan no són desitjats sinó que són imposats. 
El psicòleg Walter Riso anomena “Desapegarse sin anestesia” el procés  per al qual han de passar les persones quan la seva parella, a qui encara estimen, els diu que vol acabar amb la relació. Aquest procés no és patològic. Quan algú pateix un abandonadament ni està deprimit ni malalt! Sinó que li han trencat un cor que haurà de reparar.
Habitualment en el desaferrament les persones passen per diferents fases. Primer, per la protesta i negació en la qual es fa tot el possible per tornar enrere i intentar tornar a conquerir la parella, sobretot quan els han fet sentir culpables. Passaran per una fase de ràbia però no s’ha de veure d’una manera negativa, sinó com una força per tirar endavant i començar a deixar el passat. També s’ha d’experimentar la tristesa, un sentiment que no s’ha de confondre amb depressió sinó com l’assimilació de la pèrdua.
Helen Fisher de la Universitat de Rutger (EEUU) és, probablement, la investigadora més experta en biologia de l’amor. La doctora Fisher, després d’observar amb Ressonància Magnètica Funcional els cervells d’algunes persones feliçment enamorades i d’altres que havien estat rebutjades després de ser estimades, va observar que el desamor activa les mateixes àrees cerebrals que l’enamorament però d’una manera diferent. L’Àrea ventral tegmental (VTA), una part del cervell implicada en les addiccions, s’activa tant durant d’amor romàtic com quan hi ha un abandonat després d’haver estat estimats. De fet en l’enamorament l’organisme actua igual que en les addiccions i la retirada de l’amor, fisiològicament parlant, seria comparable a la síndrome d’abstinència.
En aquest període -explica Fisher- no és estrany que aparegui la ràbia perquè els reguladors de l’amor i l’odi són a la mateixa zona del cervell. “El contrari de l’amor no és l’odi sinó la indiferència” conclou la investigadora.        
Tot i que no podem dir quant temps necessiten les persones per estar recuperades ja que dependrà de molts factors com el suport emocional o els recursos materials, sí que es poden tenir en compte alguns senyals que ens indiquen quan és un dolor normal motivat per la situació i quan no ho és i es necessita ajuda. Després d’una relació estable el desaferrament difícilment durarà menys d’un any, ja que s’haurà de passar per les primeres vacances, el primer aniversari o el primer Nadal sense la parella i de vegades sense els fills, però, al cap de més o menys, sis mesos ja s’han de sentir  ganes de començar a fer coses, com per exemple sortir amb amics. També és important que la persona no es quedi “encallada” en cap de les fases emocionals de ràbia i tristesa. Per exemple quan la ràbia que és una reacció normal no s’utilitza per tirar endavant sinó per atacar l’exparella o quan la tristesa no serveix per assimilar la pèrdua sinó que impedeix que la persona estigui contenta en qualsevol situació.
 
 

Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.

Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.

Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre

Psicologia infantil:

Ivette Costa


Psicologia general Sanitaria:

Carme Serret



Coaching:

Olga Hernandez




AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta