2017 10è aniversari del nostre centre



Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904


Problemes de feina? Pastilles pels nervis!


L’empresa on treballava la Sònia s’havia fusionat amb una de més gran, la pressió era cada vegada més intensa i els subtils comentaris de “haurem d’eliminar llocs de treball” eren constants. Feia dies que notava sensació d’acidesa a l’estomac i mal de cap. Un mes més tard va anar a veure al metge de l’empresa per dolor a les cervicals, li va dir que tenia una contractura i que tenia que aprendre a seure bé davant de la pantalla, també li va donar un díptic amb tot de dibuixets on s’explicava la manera correcta per seure quan es treballa amb l’ordinador.

Gràcies l’Ibuprofè, l’aspirina i l’omeplazol la Sònia va tirant però un dia al veure entrar el cap de departament, sense saber ben bé per què, va notar com el cor se li accelerava cada vegada més i li feia mal, tot i què respirava despresa tenia la sensació que s’ofegava i es va espantar, una companya la va acompanyar a urgències, li van donar un diazepam i es va tranquil·litzar.

Segons un recent estudi realitzat pel Departament de Ciències Experimentals del (CEXC) Centre de Salut Laboral (CISAL) de la UPF las condicions estressants en l’ambient laboral són un dels motius per els qual s’ha incrementat el consum de benzodiazepines.

Potser el nom de benzodiazepines no us soni massa, però a lo millor coneixeu alguns fàrmacs de la seva família com Alplazolam, orfidal (lorazepan), valium (diazepan), Lexatin, Rivotril, tranquimazin, etc. que es recepten quan la persona té ansietat o quan té por, i es que l’ansietat no és altra cosa que la por a aquelles situacions de la vida que no podem o no sabem com enfrontar-nos.

Sens dubte que per a moltes persones les condicions laborals actuals són un factor estressant important per la dificultat de canviar-les i la simptomatologia d’aquesta ansietat és la que porta que a que se’ls prescrigui aquest fàrmac. Però les benzodiazepines no s’haurien de consumir més de tres mesos en el cas de l’ansietat ni més de quatre setmanes quan no es pot dormir ja que són fàrmacs que creen addicció.  

Les benzodiazepines creen tolerància i síndrome d’abstinència. Tolerància vol dir que la persona cada vegada haurà d’incrementar la dosi per que li faci efecte i síndrome d’abstinència vol dir que quan es deixen de consumir es pateix un efecte rebot que es manifesta amb un increment de la simptomatologia ansiosa.

“Quan estiguis millor les deixaràs de prendre de mica en mica, no de cop” van dir-li a la Sònia quan li van prescriure les pastilles, és la manera que s’han deixar de prendre per no patir l’efecte rebot. I així ho va fer al cap de tres mesos. Sens dubte si la feina de la Sònia hagués millorat hauria pogut fer-ho però com les condicions laborals seguien sent igual, per no dir pitjor, i més angoixants no va aconseguir-ho. Cada vegada que intentava prendre menys quantitat passava alguna cosa a la feina sobre la qual no tenia cap control i notava com els desagradables símptomes de l’ansietat augmentaven i tornava a tirar mà de la pastilla fins que dies després va patir un nou atac d’angoixa, la quantitat que prenia habitualment ja no li va fer efecte i va augmentar la dosi, ja havia creat tolerància.

Masses vegades hi ha persones que no poden deixar la pastilla. Creuen que no estan bé, però el que passa és que si la deixen apareixen els desagradables símptomes de l’ansietat i segueixen consumin, si al cap d’un temps la vida els dona una altra mala passada augmentar la dosi, i així anar fent.

Potser les benzodiazepines són útils per fets puntuals que causen angoixa a les persones però és un medicament amb un alt potencial additiu. És lícit prescriure-les quan l’ansietat és deguda a situacions com males condicions laborals, problemes familiars o maltractaments que per desgràcia duraran molt més de quatre mesos? Quina estratègies d’afrontament pot aprendre una persona que només pren un medicament additiu quan es veu envolta d’una situació angoixant?

Desgraciadament quan ja fa temps que es consumeixen els símptomes per abstinència de benzodiazepines aparenten símptomes psiquiàtrics què s’interpreten com trastorn mental i que es tracta amb dosis cada vegada més altes del mateix medicament.
 
Mati Segura
Psicòloga clínica

 


Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.

Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.

Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre

Psicologia infantil:

Ivette Costa


Psicologia general Sanitaria:

Carme Serret



Coaching:

Olga Hernandez




AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta