2017 10è aniversari del nostre centre



Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904


Quan estrès postvacances és molt més que estrès postvacances

Des de fa alguns anys, aquestes dates, sempre hi ha algun mitja de comunicació que em pregunta postvacances, nom que els aficionats a inventar-se trastorns d’ansietat han posat a les reaccions normals que la persona experimenta quan s’ha de tornar a enfrontar a les obligacions laborals després d’haver passat uns dies de lleure. En general, aquesta reacció no és massa intensa, ja que l’estrès és el conjunt de reaccions físiques i psicològiques que permet a les persones adaptar-nos als canvis. Per tant, al cap de pocs dies tornem a la normalitat.

Però que passa si els canvis del nostre lloc de treball són tant constants que no permet a l’organisme adaptar-se?

Actualment les organitzacions viuen una sèrie de canvis constants, algunes mes que altres. Canvis estructurals, operatius, informàtics, desaparició de tasques i fins i tot de llocs de treball, manca de informació i de formació, falta de suport del cap, etc. i si afegim  que en algun sector els clients es consideren decebuts, i a vegades estafats, aleshores apareixen les patologies derivades de l’estrès. I el que és pitjor, malgrat totes aquestes adversitats, no queda altre remei què “aguantar”.  

La manca de control de la situació junt amb la dificultat per marxar són els principals factors de risc de patir malalties derivades de l’estrès.

Sovint es diu allò de “necessites unes vacances”, però, ens molts casos més que l’estrès a la feina, son altres els factor que fan que una persona es senti angoixada i que les expectatives en les vacances siguin excessives. Perquè quan s’està cansat es descansa i s’està bé. Però quan el que es pateix no és el cansament normal que té gairebé tothom després d’uns quants mesos de feina, quan el que es sent  és l’esgotament produït per una situació on cada dia és diferent, no estem parlant de  cansament sinó de fatiga. I aleshores no n’hi ha prou amb uns dies de descans. Per que, quan toca incorporar-se una altra vegada al lloc de treball, els símptomes d’angoixa que s’experimenten no tenen res a veure amb l’estrès postvacances.
En l’estrès postvacances la simptomatologia dels primers dies de feina és una sensació de cansament amb una mica de tristor. Però si el lloc de treball es percep com “perillós” són més d’ansietat que de tristor. I si la pressió segueix, a la llarga, pot arribar a depressió per indefensió.


En aquests casos és molt important que no es descontextualitzi el problema, què no es tracti com estat temporal d’estrès que es pot resoldre amb algun ansiolític. És indispensable que la persona compti amb la informació i el recolzament necessari per conèixer i gestionar les seves emocions i entendre el com i el per què els estats emocionals negatius, amb l’objectiu de aprendre bones estratègies d’afrontament davant d’una situació fins fa poc desconeguda.

Publicat a Diari de Terrassa 30/07/2013

Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.

Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.

Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre

Psicologia infantil:

Ivette Costa


Psicologia general Sanitaria:

Carme Serret



Coaching:

Olga Hernandez




AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta