Des de la Psicologia sistèmica, entenem que la família és un
sistema d’elements que interrelacionen entre si. Els sistemes tendeixen a
buscar l’equilibri. Però l’equilibri no és immobilitat, és canvi. Algunes
vegades en tenim prou en fer petits canvis que ens fan tornar a la situació volguda.
Però de vegades la solució que volem, senzillament, no pot ser. En aquest cas s’han
de fer canvis rupturistes, i això fa por.
De vegades, s’originen crisis no normatives, ni volgudes ni esperades. Per exemple, mals tractaments d’un membre de la família cap als altres. Quan un membre de la família té aquest problema és impossible que no afecti a la resta membres. Però malgrat que les persones no estan bé, el canvi segueix fen por i volem buscar solucions per no trencar la unitat familiar, justificant al mal tractador, acceptant les seves imposicions a canvi de molt poca cosa, creient una i una altra vegada les promeses que fa i que mai es compleixen, etc. És a dir canvis continuistes.
Moltes vegades, malgrat totes les dificultats que comporta, s’han de fer canvis rupturistes, allunyar-se de la situació, ja què les persones que maltracten sovint són incapaces d’adonar-se que estan maltractant i troben explicacions per a tot.
Una de les principals dificultats de les persones que veuen aquest tipus de problema és que si durant molt temps s’han intentat molts canvis continuistes amb l’objectiu de millorar la situació, les persones que han estat maltractades estan tant esgotades per l’estrès que han suposat aquestes situacions, què correm el risc que, malgrat no estar bé, l’esgotament emocional els impedeixi fer res per sortir de la situació.