2017 10è aniversari del nostre centre



Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904


Parella i les noves tecnologies (del mail al whatsapp)

Segur que les Teories de la Informació i el Coneixement (TIC) no han portat res de nou a les relacions. La parella va igual que sempre però amb internet s’ha potenciat absolutament tot. Es comparteix més quantitat d’informació, d’emoció i la parella es virtualment present les 24hores del dia.  


Gracies a l’ordinador o al smartphone  podem estar en contacte amb qualsevol persona en tot moment: des de casa, la feina, el carrer o el tren. Tant fa si l’altra persona és al despatx del costat o a milers de kilòmetres de distància.

El correu electrònic, va significar el primer canvi. Ja no feia falta enviar cartes! Poc a poc, la facilitat en que podíem  enviar un mail va fer que no només els enviéssim per dir coses concretes. Les persones van començar a expressar per mail allò que no s’atrevien dir cara a cara o per telèfon.

Els filòsofs de l’antiga Grècia no coneixien les noves tecnologies, però les seves reflexions serveixen per entendre el fenomen d’internet:

-Sòcrates va afirmar, “Parlaré amb la cara tapada, perquè, galopant per les paraules, arribi ràpidament  fins al final, i no em freni, de vergonya en mirar-te”
-Plató, en un dels seus diàlegs escrits, va demostrar que és més fàcil començar una relació, i mantenir-la durant un cert temps, amb una persona que no veus, que amb una persona que veus, sobretot quan el que es vol transmetre són afectes i sentiments amorosos.


Internet ha ajuntat dos elements que havien estat separats, el llenguatge escrit i la rapidesa. Fins que les noves tecnologies no van ser accessibles a tothom el llenguatge escrit era més lent que el oral; per exemple, abans no era habitual enviar una carta a la companya de feina que m’agradava, però avui dia és fàcil enviar un mail.

Va començar una nova manera de lligar molt més fàcil!       
Amb l’aparició de smartphone ha estat possible estar connectats totes les hores del dia, ja no cal ni arribar a casa o a la feina per obrir l’ordinador i veure i contestar els missatges!

I ara sens cap mena de dubte el Whatsapp ha revolucionat el flirteig amorós. Trobar un missatge de “bona nit” d’una persona que ens agrada pot ser molt estimulant.

Però les avantatges que ens ofereix la xarxa a l’hora d’establir relacions també tenen la seva part negativa. Per exemple, és agradable veure com algú que estimem ha penjat al mur del facebook “la cançó de la nostra vida” o que s’ha canviat la foto de perfil per posar-ne una que estem els dos junts. Aquests detalls són proves d’amor que ens dona la parella i  que reforcen la relació. Però quan tenim la sensació que la nostra relació “perilla” el control que exercim pot arribar a ser obsessiu. Podem estar constantment mirant el mur de la parella per veure qui té agregat. Si tenim en compte que avui en dia moltes de les feines que hem de fer són amb ordinador, pot resultar molt difícil reprimir l’impuls de controlar.

És normal penjar fotografies de la parella a facebook i és agradable veure-les però, què passa quan veig les fotografies de la meva parella actual feliç i contenta amb la seva exparella?. D’una manera objectiva podríem pensar que veure aquestes fotografies no tindria perquè afectar, ja que, si sabem que la nostra parella ha tingut relacions abans, no aporten cap informació nova. Però el cervell està preparat per oblidar i a la xarxa hi ha molta informació visual que no ho permet. Estaria bé que les persones fóssim capaces de no mirar allò que ens fa mal, però no sempre ho aconseguim.
Sense cap tipus de dubte el que més ha incrementat internet és la gelosia; els gelos són la resposta emocional i conductual que sorgeix quan es percep una amenaça que posa en perill la relació. Però que passa quan aquesta percepció és sempre present? 
Quan hi ha percepció de perill es desencadena la necessitat de control. I si s’activa el control s’entra en un estat d’angoixa, ja que si es té por d’una infidelitat durant 24 hores l’angoixa també dura 24 hores.



Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.

Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.

Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO

LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre

Psicologia infantil:

Ivette Costa


Psicologia general Sanitaria:

Carme Serret



Coaching:

Olga Hernandez




AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

AMB ELS MEUS ALUMNES DEL CURS DE SEXUALITAT

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta

Gaspar Hernández. Presentació de La Terapeuta