2017 10è aniversari del nostre centre
Consulta de Psicologia Clínica autoritzada pel departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb el Codi Registre de Centres i Establiments Sanitaris del Departament de Salut: E08917904
Els gadgets tecnològics poden perjudicar les relacions de parella
(Col•laboració amb el diari Ara 03/12/2011 escrit per la periodista Marta Bausells)
EL PORTÀTIL TERCER EN DISCÒRDIA
Telèfons mòbils intel•ligents a taula, ordinadors portàtils al llit i iPads omnipresents. Els aparells electrònics amb connexió a internet, cada cop més presents en la vida quotidiana contemporània, tenen una llarga llista d'avantatges: com ara el fet que les relacions a distància són ara més fàcils gràcies a programes que permeten fer xats de vídeo, i que les webs de cites permeten conèixer la parella per internet. Però quan aquests dispositius envaeixen totes les escenes compartides, tant si és al dormitori com a la sala d'estar, poden crear friccions.
Cada cop són més habituals les persones que es queixen que la seva parella està més distreta o distant per culpa de distraccions constants de mails, xats, missatges, jocs o pel•lícules d'un món paral•lel. Mati Segura, terapeuta de parella i professora de Psicologia a la UNED, ha constatat que "una de les primeres queixes en començar les teràpies de parella és que l'altre està enganxat a un aparell o un altre".
Això, evidentment, no és una causa determinant de trencament, sinó que agreuja problemes ja existents. "Si ja hi havia dificultats de comunicació, és un estímul més -i atractiu- per distanciar-se més i acaba empitjorant el problema". "Internet ens acosta a les persones que tenim lluny però ens allunya de les que tenim a prop", lamenta Segura.
El canvi en l'esfera domèstica que suposa estar cada vegada més envoltats de pantalles, comunicació i entreteniment pot alienar i, per tant, provocar pèrdues d'intimitat importants, alerten sociòlegs i psicòlegs. Tot i així, els experts encara no tenen clar quines seran les conseqüències a llarg termini d'aquest canvi en el temps que passen plegades parelles i famílies. "Ja no es dóna espai per reflexionar i dir: ara estem en família, ara treballant o ara connectant-nos", diu la terapeuta.
El professor de psicologia social a la UB Jaume Almenara afirma: "Cada vegada que canvien els sistemes de comunicació social, canvien les relacions i ens canvia la vida". El temps dirà com. Quan va aparèixer la televisió -i va irrompre als dormitoris-, de fet, ja es van fer avisos d'aquest tipus i, certament, "ha canviat hàbits, per exemple, a l'hora de menjar", comenta Segura.
Joan Ardus, veí de Barcelona i co-fundador d'una empresa que fabrica fundes isotèrmiques, era, abans de decidir reduir dràsticament el temps que passa a internet, un cas paradigmàtic de connexió permanent, i en va patir les conseqüències amb la seva exparella: "L'iPad era una persona non grata a l'habitació. Va ser molt dolent per a la comunicació amb la gent més propera. Ens vam allunyar, vaig deixar de parar atenció". Les solucions que proposen els experts van des d'establir dies lliures de tecnologia fins a la reflexió personal. La clau, en tot cas, és gestionar la tecnologia per aprofitar-ne els beneficis sense que acabi controlant-nos la vida.
Sovint ens trobem en la nostra vida amb problemes que ens sobrepassen.
Amb situacions que no sabem actuar, amb conflictes que no sabem com van començar.
Quan el suport de la nostra família o amics no és suficient, o el temps no ha fet més que empitjorar la situació, o ens sentim immersos en un pou del qual no sabem com sortir, necessitem recórrer a un psicòleg.
LES MIL I UNA NITS DE CATALUNYA RADIO
Excel·lents professionals que col·laboren amb el centre
Psicologia infantil:
Ivette Costa
Psicologia general Sanitaria:
Carme Serret
Coaching:
Olga Hernandez